Postopek implantiranja

Postopek nadomeščanja izgubljenih zob je utečen. Za zobozdravnike implantologe je to vsakdanje delo. Za operativni poseg zobozdravnik potrebuje približno eno uro, po njem pa se lahko takoj odpravite domov. Celotni postopek, od implantiranja do izdelave zaključne konstrukcije, tj. zobne krone, traja približno 5–6 mesecev.
 
Postopek nebolečega in kratkega vstavljanja nadomestnih trajnih, trdnih in fiksnih zobnih vsadkov oz. implatatov je v povprečju uspešen v 98% primerov. Redko se zgodi, da je implatat nestabilen. Ponovitev postopka je mogoča. Zobozdravnik bo tudi poskrbel, da bodo vaši zobni vsadki enake barve kot vaši preostali zobje. Tako ne bo mogel nihče razlikovati med vašimi naravnimi in novimi zobmi. 

1Pred posegom

Zobozdravnik bo najprej na podlagi analize in primerjave realnega stanja v ustih in možnosti postavitve zobnega vsadka ocenil, ali ste primeren kandidat za poseg. Pri tem bo skušal čim bolj uskladiti vaše želje z dejanskim stanjem v ustni votlini ter predvideti vse potrebne posege pred samim implantiranjem.
 
Zobozdravnik vam bo predstavil najbolj optimalne možnosti za nadomestitev manjkajočih zob. Nato vam bodo v ordinaciji rentgensko slikali čeljustnico, če bo potrebno pa tudi opravili CT operativnega področja. Še preden se bo zobozdravnik odločil za operacijo, bo pripravil celoten načrt rehabilitacije. Pred posegom se boste seveda morali v celoti strinjati z oskrbo, zobozdravnik pa vas bo seznanil z možnimi posledicami.
 


2Med posegom

Vstavljanje zobnih vsadkov je za vašega zobozdravnika vsakodnevni postopek zdravljenja. Po uspešni pripravi, vam bo v svoji ambulanti dal lokalno anestezijo na mesto implantacije, zato poseg praviloma ne boli. Zdravila, ki jih boste dobili pred posegom in po njem, uspešno preprečujejo bolečino in oteklino.
 
Na vnaprej določeno mesto vam bo zobozdravnik najprej izvrtal odprtine, točno določene za vsako velikost implantata posebej. Vsadek, ki ga uvije v odprtino, bo prekril s sluznico in to zašil.
 
Po končanem posegu lahko takoj odidete domov.
 


3Po posegu

Po namestitvi zobnega vsadka, se bo ta celil od enega do šest mesecev. Po tem se bodo implantati čvrsto zasidrali v vašo čeljust.
 
Prvih sedem dni po posegu boste še nosili šive, območje posega boste hladili, pazili na higieno. V tem tednu tudi odsvetujemo fizične napore. Sicer pa lahko že nekaj ur po posegu normalno jeste (mehko hrano), odsvetujemo pa pitje zelo mrzle in vroče tekočine.
 
Po tednu dni vam bo zobozdravnik odstranil šive. Ko mine potreben čas, vam bo z manjšim kirurškim posegom odstranil sluznico nad vsadkom. Takrat vam bo zobozdravnik na zgornji del vijaka namestil krono v obliki zoba, ki bo videti kot vaš pravi zob. 

4Najdite svojega zobozdravnika

Seznam zobozdravnikov najdete tukaj.