Intervju s prof. dr. Hakan Özyuvaci

1"Protetično restavracijo danes lahko opravim takoj, ko vstavim zobne vsadke"

Prof. Dr. Hakan Özyuvaci, oralni kirurg in specialist implantologije, ki je rednega objavljanja znanstvenih tekstov in vodenja delavnic in seminarjev doma in po svetu tudi urednik revij TeamWork Turkey in Dental Dialog, je velik poznavalec izzivov, s katerimi se na področju implantologije srečujejo oporalni kirurgi. Večkrat, kot pravi, tudi zaradi napak, ki jih pri vstavljanju zobnih vsadkov delajo zobozdravniki. Sicer pa dr. Özyuvaci z veseljem spremlja razvoj v implantologiji, h kateremu pomembno prispevajo tudi novi materiali, kot so bio HPP- materiali, in protokoli, zaradi katerih je v nekaj dneh mogoče celotna protetična restavracija.
 
Glede na to, da ste oralni kirurg, do vas verjetno prihajajo pacienti z zapletenejšimi problemi?
Tako je, bi pa dejal, da pacienti k meni pogosto pridejo zaradi zapletov, ki se zgodijo po vstavitvi zobnih vsadkov pri zobozdravniku.
 
Ali je bolje, da zobne vsadke vedno vstavi oralni kirurg ali to lahko počnejo tudi zobozdravniki?
Lahko, vendar pa morajo imeti ustrezno izobrazbo in talent za to. Ali splošni zdravnik lahko opravi srčno operacijo ali operacijo na očesu? Če se izobrazi, da, pomembno pa je tudi, kakšna je ta izobrazba. Vendar pa ne bi smeli presegati svojih zmožnosti, ker v takšnih primerih pride do zapletov, te pa je kirurgu še težje reševati, kot bi bilo zanj težko opraviti poseg, ki je pacienta sploh spravil v težave.
 
Kako pogosto do vas pridejo pacienti, ki imajo težave zaradi slabo opravljenega postopka vstavitve zobnega vsadka?
V 50 odstotkih, torej polovici primerov. Na žalost jih ni manj. Vsaj v Istanbulu je tako, ker zobne vsadke velikokrat vstavljajo zobozdravniki, ki o tem niso dobro izobraženi, trpijo pa pacienti.
 
Kaj so najpogostejši problemi, ki se pojavijo v takšnih primerih?
Pogosto je na primer neprimeren kot vstavitve zobnega vsadka, lahko da je zobni vsadek ohlapen in se premika ali pa se ne integrira v kost. Posledica tega je lahko tudi bolečina, za katero pacienti potem dobijo sredstvo proti bolečinam, vendar pa to seveda ni rešitev. Če je zobni vsadek pravilno vstavljen, bolečin ne sme biti.
 
Posebno problematična je pri vstavljanju zobnih vsadkov tudi skupina onkoloških bolnikov.
Res je. Zdravi pacienti, ki so popolnoma brez zob, imajo ponavadi dovolj kosti in podpore mehkega tkiva, rakavi bolniki pa ne.
 
Kako to rešite, ko so popolnoma brez zob in bi jim radi vstavili zobne vsadke?
Tudi pri teh pacientih lahko vstavimo zobne vsadke in nanje namestimo odstranljivo ali fiksno protezo, vendar pa pri spodnji čeljusti v takšnih primerih raje predlagam preprostejši način, kot je recimo fast&fix protokol Bredenta, medtem ko je zgornja čeljust, ki ima dvakrat do trikrat boljšo prekrvavitev, primerna za operacijo, pri kateri nadgradimo kost oziroma opravimo augmentativno operacijo.
 
Za kaj sploh gre pri fast&fix protokolu?
Pri prvem obisku opravimo rentgenski pregled in naredimo načrt za operacijo, po operaciji pa odtis in začasno protezo. Takrat naredimo tudi odtis za stalno protezo, teden ali deset dni pozneje pa ima pacient že stalno protezo. Pacienti si danes želijo čim hitrejše rezultate, zato delamo na tem, da bi v istem dnevu opravili vse: vstavili zobne vsadke in namestili stalno protezo. Menim, da bomo to lahko počeli čez dve, tri leta. Včasih so ti postopki trajali več mesecev, danes pa pri fast&fix protokolu to opravimo v enem tednu. Verjamem, da bomo v prihodnosti celotno protetično rekonstrukcijo lahko opravili tudi v enem dnevu, to pa nam bodo omogočili bio HPP-materiali.
 
Kaj so točno bioHPP-materiali?
Bio HPP je visokokakovosten polimer. Gre za mehkejši, bolj elastičen material, ki se zdaj lahko uporablja za izdelavo zobne krone namesto keramike. Je boljši od keramike, vendar ga še moramo preizkusiti. Trenutno namreč še nimamo dolgoročnih rezultatov, ker gre za novost. Mehkejši materiali imajo boljšo vpojnost in dobro vplivajo na postopek celjenja, in sicer bolje kot trdi materiali.
 
Kaj pa vas najbolj navdušuje v zobozdravstvu zdaj?
To, da lahko takoj, ko vstavim zobne vsadke, opravim protetično restavracijo. Prej, ko ni bilo augmentativne opreacije, smo za spodnjo čeljust morali čakati tri mesece, za zgornjo pa šest.
 
Omenili ste prihodnost. Kje vidite, da se bo na tem področju dogajalo največ?
V prihodnosti se bo vse spremenilo in bomo v dlesen z injekcijo vbrizgali določeno sredstvo, ki bo povzročilo rast nove generacije zob. Da bomo, skratka, kultivirali nove zobe. To so poizkušali že pred leti,in sicer na podganah, a je bil problem oblika zob, nato pa s tem prenehali. Zakaj? Gre za zelo veliko industrijo in ogromne prihodke. Si lahko predstavljate, da boste z eno samo injekcijo povzročili, da vam bo v šestih mesecih zrasel nov zob? Sliši se kot znanstvena fantastika. Ko bo nekdo to razvil to, bo to izjemno za razvoj v zobozdravstvu.
 
Bomo to že doživeli?
Ne verjamem. Mi tega še ne bomo videli, si pa predstavljam, da bomo protetično restavracijo lahko opravili  v eni sami uri.